Belépés
Please update your Flash Player to view content.

Társadalomföldrajz

Társadalomföldrajz

 

A Társadalomföldrajzi munkacsoport célja a megújuló energiaforrások társadalmi-gazdasági viszonyrendszerének a feltárása. Ennek keretében a csoport tevékenysége az alábbi területekre koncentrál:

Az elméleti jellegű vizsgálatok keretében alapvetően a nyugat-európai tapasztalatok feltárására kerül sor, amelynek során többek között azt elemezzük, külföldön hol vannak passzívházak nagy tömegben, mennyibe kerül az előállításuk, kik végzik a felépítést, mennyire támaszkodnak helyi beszállítókra, mennyi embernek ad munkát, mekkora az állami dotáció mértéke, milyen feltételekkel, hogyan működik a zöldenergia átvétele

A társadalomtudományi kutatások keretében az Észak-alföldi régióban végzünk kérdőíves felmérést. Ennek keretében terveink szerint feltárjuk a lakosság adott technológiáról kialakított véleményét, a technológia bevezetésével kapcsolatos állásfoglalását, amelynek során kiemelt figyelmet fordítunk annak megállapítására, milyen költségterhelés mellett hajlandó a lakosság fontolóra venni az új technológiák bevezetését.

Az önkormányzati kutatások három részből állnak. Egyrészt felmérjük az Észak-alföldi tervezési-statisztikai régió helyi önkormányzatainak energiastratégiával kapcsolatos dokumentumait, és elemezzük, milyen mértékben szerepel a fenntartható energiaforrások alkalmazásának a szándéka. Másrészt elemezzük a helyi önkormányzatok megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos elképzeléseit. Harmadrészt – támaszkodva a projekt eredményeire – javaslatot teszünk az érintett helyi önkormányzatok energiastratégiával foglalkozó dokumentumainak az átdolgozására.

A foglalkoztatási és gazdasági kutatások egyrészt az új rendszerek előállításával kapcsolatos munkaerőpiaci elemzésekre terjednek ki. Ennek során feltárjuk, mennyire import-igényes a rendszer kialakítása, illetve jelenleg milyen cégek foglalkoznak az érintett berendezések gyártásával. Emellett – támaszkodva a KSH adatbázisára – igyekszünk összeállítani azon cégek listáját, akik potenciálisan az érintett berendezések előállítói lehetnek, majd ezen javaslattal felkeressük őket. A kutatások másik jelentős irányát a fejlesztések (passzív házak kialakítása) hatásának költségvetési vonzatai képezik.