Belépés
Please update your Flash Player to view content.

Éghajlat, városklíma

Éghajlat, városklíma

 

Az éghajlat – városklíma munkacsoport célja annak elemzése, hogy mennyiben térnek el a nap és szélenergia hasznosítás éghajlati feltételei a városi térben a beépítetlen területekhez képest. Azt is megvizsgáljuk, hogy a városi területen jelentkező hőmérsékleti többlet –az ún. városi hősziget – milyen mértékben befolyásolja az épületek fűtési és légkondicionálási energia szükségletét a városban.

Ennek megfelelően a munkacsoport három részfeladatot fogalmazott meg:

Megvizsgáljuk, hogy a jellegzetes városi beépítési típusokban milyen mértékű az égboltláthatóság mértékének csökkenéséből eredő globál sugárzási energia mennyiség csökkenés a városon kívüli nyílt területekhez képest. Ehhez a város jellegzetes beépítési-területhasználati egységeiben meghatározzuk az égboltláthatóság mértékét a város háromdimenziós domborzatmodelljének segítségével, hogy kiszámíthassuk város beépített területén bármely adott helyen rendelkezésre álló napenergia potenciál nagyságát.

A városi területeken a szélenergia hasznosítása a tetőszint közeli magasságban elhelyezett kisteljesítményű szélturbinákkal lehetséges. Ebben a tekintetben az okoz problémát, hogy az összetett városi felszín rendelkezik a legnagyobb súrlódással (érdességgel) az áramló levegő szempontjából. Ezért elvégezzük a rendelkezésre álló szélenergia potenciál modellezését a Debrecen területére készített háromdimenziós felszíni adatbázis alapján. Ezen az alapon nyílik lehetőség arra, hogy akár az egyes épületek tetői felett kialakuló szélirányt és szélsebességet modellezhessük a WRF és a WindSim modell futtatásával.

A városklíma egyik legalapvetőbb megnyilvánulása városi hősziget. Fontos következménye ennek a fűtési energiaszükséglet csökkenése és a légkondicionálási energia szükséglet növekedése. A reprezentatív mintaterületeken és a városon kívüli kontroll területen végzett folyamatos hőmérsékletmérések alapján számítjuk az energia igény jellemzésére alkalmas fűtési és hűtési fokszámot. Ezen túlmenően, a WRF mezoskálájú időjáráselőrejelző modell alkalmas a hőmérsékleti mező nagyfelbontású előrejelzésére is a városi területen.