Belépés
Please update your Flash Player to view content.

Épületgépészeti

Épületgépészeti munkacsoport

 

Az épületgépészeti rendszerek elsődleges célja a megfelelő komfortérzet és egészséges környezet biztosítása az épületben tartózkodók számára. Az épület funkciója és a belső terek rendeltetése szerint a megfelelő mikroklíma különböző gépészeti rendszerek segítségével alakítható ki. A fűtési, hűtési, szellőzési és világítási rendszerek segítségével alakítható ki olyan mikrokörnyezet melynek segítségével megfelelő hőérzetet, akusztikai és vizuális komfortot alakíthatunk ki. A térben végzett tevékenység termelékenysége, hatékonysága összefügg a térben kialakított komfortszinttel. Így a gépészet illesztésének folyamatában egy adott rendeltetésű épülethez két kiemelten fontos cél alakul ki. Az első az energia megtakarítás, melyre napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. A második viszont a belső térben tartózkodók komfortérzete és az ezzel szoros összefüggésben álló munka hatékonyság és minőség növelése. A két célkitűzés optimuma viszont egymástól távol áll. A célok elérése érdekében a módosítandó paraméterek ellentétes irányba mutatnak, illetve hatnak. Lehet, hogy nemzetgazdasági szinten a megtakarított energiamennyiség többszörösét fizetjük rá a termelékenység csökkenése és a munkavállalók egészségi állapotának romlása miatt.

A kutatócsoport tagjai: Dr. Kalmár Ferenc, Dr. Lakatos Ákos, Bodó Béla, Csáky Imre, Hámori Sándor, Kalmár Tünde, Szabó Gábor, Verbai Zoltán. Közreműködik Dr. Derek Croome, Dr. Bjarne Olesen, Dr. Bánhidi László, Dr. Gudni Jóhannesson.

A kutatásaink során vizsgáljuk a hőszigetelő anyagok fizikai tulajdonságainak alakulását dinamikusan változó környezeti paraméterek mellett, a napsugárzás hasznosításának passzív és aktív lehetőségeit, az alacsony exergiaigényű fűtési és hűtési rendszerek energetikai és hőérzeti jellemzőit.