Belépés
Please update your Flash Player to view content.

Intelligens épületek

Denzero- Intelligens épületek munkacsoport

A kutatócsoport kisvárosias családi-házban valamint egy-két emeletes épületekben alkalmazható tipikus épületgépészeti rendszerek szabályozásához kíván költséghatékony és újszerű adatgyűjtőt készíteni. Az adatgyűjtő célja, hogy a beépített épületgépészeti rendszerek és a hozzá kapcsolódó elemek együttes működését és hatásfokát vizsgálja. Az optimális adatgyűjtés alatt olyan dinamikus mintavételezési eljárások kidolgozását értjük, amelyek minimálisra csökkentik a digitalizálásból adódó numerikus pontatlanságokat, valamint az adatok tárolásának nagysága is minimális kapacitást igényli. Ehhez mérésekkel kívánjuk meghatározni az optimális üzemeltetéshez szükséges mérési pontokat, és kidolgozni a hatékony adatgyűjtés elvét és módszereit.

 

A célként kitűzött energiamonitoring rendszer azonosítja azokat a pontokat az épületben, ahol a felesleges energiafelhasználás történik. A kiterjed a villamos, fűtési/ hűtési, energia és vízmennyiség felhasználásának monitorozására is. A jelentések, a mérők által gyűjtött információk egyszerű, közérthető formában kerülnek megjelenítésre a felhasználó számára.

 

A helyben előállított energia lehetséges forrásai közül a kutatás kiterjed moduláris felépítésű és körönként külön-külön is üzemeltethető hőszivattyús rendszerre, nagymérető zárt tárolótartályokra, napkollektorokra, PV cellákra, szélgenerátorokra. Ethernet hálózaton keresztül, megteremtjük a lehetőségét, hogy a működési paramétereket a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületmechatronikai kutatóközpontban kialakított épületfelügyeleti rendszerbe integrálni tudjuk.